Umbilikal Herni (Göbek Fıtığı) Nedir?
Göbek bölgesinde oluşan fıtıklara göbek fıtığı diyoruz. Göbek fıtıkları göbek deliğinin içinden veya hemen yakınında çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Fıtıkların yüzde 5 ile 10’nu göbek fıtıkları oluşturur.
Göbek Fıtığı Neden Oluşur?
Göbek deliği, bebeği anne karnındayken besleyen kordonun karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonraki bir kaç günde tamamen kapanır; buranın tam kapanmaması sonucu çocuklarda göbek fıtıkları oluşur. Erişkinlerde ise karın içi basınç artışları (ağır sporlar, ıkınmak , öksürmek ), kilo alımı, gebelik ile bu zayıf nokta zorlanarak yırtılabilir
Göbek Fıtığı En Çok Kimlerde Rastlanır?
Göbek fıtıkları hamilelik nedeni ile kadınlarda daha sık görülür. Bunun dışında obezite yani şişmanlık halinde görülme sıklığı artar.
Göbek Fıtığı tanısı ?
Tanı için muayene yeterlidir, ancak ultrason yada tomografi incelemeleri yapılabilir.
Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Tedavisi cerrahidir. Birçok fıtık tamirinde olduğu gibi göbek fıtığı onarımlarında da yamalar sıklıkla kullanılmaktadır. Hastanın seçimi ve cerrahın tercihine göre açık veya kapalı (laparoskopik) ameliyatlar ile onarım yapılabilir. Küçük fıtıklarda (<2 cm ) açık ameliyatlar tercih edilebilir. Daha büyük fıtıklar kapalı yöntemle karın zarına veya kas altına konan yamalar ile onarılabilir. Fıtık içinde bağırsak olduğunda kapalı yöntemle başlamak bazı avantajlar sağlar. Kamera sayesinde fıtık içindeki bağırsak güvenli bir şekilde çıkarılır ve bağırsağın durumu rahatlıkla değerlendirilebilir. Sonrasında fıtık açık ya da kapalı şekilde yama ile onarılır.
Göbek Fıtığı tedavi edilmezse Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?
Göbek fıtıkları büyüdükçe artan oranda bağırsak boğulma riski taşır. Boğulma riski diğer fıtıklara göre daha fazladır. Bu nedenle özelikle ağrı yapan göbek fıtıklarını küçük dahi olsa onarmak daha doğrudur. Yatınca kaybolan veya elle içeri itilebilen göbek fıtıkları birgün içeri girmediğinde ve ağrı yaptığında boğulma söz konusu olabilir. Acil cerrahi müdahale gerektiren bir durum olan fıtık boğulması ilerleyen saatlerde ciltte kızarıklık ve ateş yapar. Boğulma sonrası bağırsak çürüyerek zehirlenmeye (sepsis) neden olabilir.
Göbek deliğine ne olacak ?
Göbek fıtığı ameliyatlarında göbek çukuru çoğunlukla korunabilmektedir. Ancak büyük, derisi gevşemiş ve sarkmış göbek fıtıklarında bir miktar derinin çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda içeriden konacak dikişlerle yeni bir göbek oluşturulmasına çalışılır. Göbek çukuru doğal yapısı gereği terli ve nemli kalmaya müsait bir bölge olduğu için buranın ameliyat sonrasında kuru tutulması ve temiz bakılması önem arz eder. Göbek çukurunun daha estetik bir şekilde iyileşmesi için çukura yerleştirilen küçük bir steril gaz bir süre burada tutulur.
Rektus diyastazı nedir ?
Karın duvarı orta kısımdaki kaslar kişinin yattığı yerden doğrulmasını , ayağa kalkmasını sağlar. Spor yapan kişilerin “baklavalar” olarak övündüğü kaslardır. Bu kasları ortadan birleştiren yapının esneyerek uzaması sonrası kaslar birbirinden uzaklaşarak yanlara doğru kaymaya başlar. Artık orta hatta kas olmadığından ayağa kalmak isteyen kişinin karnının ortasında geniş bir şişlik oluşur. Bu kişilerin karınları genişlemiş ve irileşmiştir. Kişiler genellikle kilo aldığını düşünür. Görsel olarak kötü bir görüntü olması yanında ayağa kalkmak zorlaşır. Kasların yana kayması artarak devam eder, görüntü ve ayağa kalkma becerisi daha da kötüleşir. Sıklıkla doğum yapan kadınlarda görülür. Karın duvarında delik olmadığı için bir fıtık değildir. Bununla birlikte rektus diyastazları göbek fıtıkları ile beraber görülebilir.
Rektus diyastazı nasıl tedavi edilir ?
Açık ya da kapalı teknikle yana kaçan kaslar orta hatta tekrar birleştirilir. Tekrarlamasını önlemek amacı ile yama konabilir. Eşlik eden göbek fıtığı varsa aynı anda onarılmalıdır. Onarım sonrası ciltte fazlalık yada sarkma olabilir, bu durumda plastik cerrah ile eş zamanlı göbek germe ameliyatı ile kombine edilerek yapılabilir.
Diğer herniler
Ameliyat teknikleri ve sonrasındaki süreçler açısından femoral herniler inguinal hernilere, epigastrik herniler göbek fıtıklarına ve Spigelian herniler küçük-orta büyüklükteki kesi yeri fıtıklarına benzer.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.