Ameliyat yapılan yerde fıtık oluşması insizyonel herni olarak adlandırılır, birçok sebebe bağlıdır. Özellikle ameliyatın acil şartlarda yapılması, operasyonda kullanılan uygunsuz materyal veya yetersiz teknik, yaşlılık (>60 yaş), diyabet (şeker) hastalığı , enfeksiyon gelişmesi , obezite varlığı, karın içi basıncını arttıran kronik öksürük veya kabızlık varlığı, hamilelik ve doğum, kilo alımı ve yara iyileşmeden yapılan erken fizik aktivite önemli sebepler olarak sayılabilir.
Kesi Yeri Fıtığı ne sıklıkta görülür ?
Tüm fıtıklar içinde %2-10 oranında görülmektedir. Karın ameliyatlarının % 2-10’ da insizyonel herni gelişmektedir. Çalışmaların bir çoğunda insizyonel hernilerin operasyon sonrası ilk yıl daha sık olmak üzere ilk üç yılda oluştuğu bildirilmektedir.
Kesi Yeri Fıtığı belirtileri nelerdir?
En sık belirti ameliyat bölgesinde oluşan şişliktir. Şişlik genellikle ayakta veya yürüme sırasında ortaya çıkar, yatmakla kaybolur. Şişlik zamanla büyüyerek kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler; ağrı yaparak hareketlerini ve aktivitelerini kısıtlar. Şişlik olarak fark edilen yapı aslında bağırsaklardır. Bu yüzden yatınca kaybolmayan ağrılı şişliklerde bağırsağın boğulması söz konusu olabilir. En çok korkulan fıtık komplikasyonudur. Bağırsak tıkanıklığı oluşursa ağrılı şişliğe ek olarak bulantı ve kusma şikayetleri görülür. Boğulan bağırsağın kan dolaşımı azalır ve saatler sonra çürüyerek zehirlenmeye sebebiyet verebilir.
Nasıl Tanı Konur?
Kesi fıtıkları genellikle sadece muayene ile anlaşılabilir. Bununla beraber fıtığın genişliği ve sayısı, fıtık içine giren yapıların tespiti, eski operasyon ile ilgili durumların ve anatominin net olarak ortaya konması ve doğru bir ameliyat stratejisi yapabilmek için ultrason yada karın tomografisi çekilmesi faydalı olabilir.
Kesi Fıtığı Tedavisi ve Ameliyatı Nasıldır?
Fıtıkların ameliyat dışında tedavisi yoktur. Kesi fıtıklarının ameliyat teknikleri fıtığın yerleşim yeri ve boyutlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Tüm cerrahi teknikler gibi fıtık cerrahisi teknikleri de gelişmekte ve değişmektedir. Kabaca açık ve kapalı cerrahi teknikler ile onarım yapıldığı söylenebilir. Bu fıtıkların onarımında yamalar rutin olarak kullanılmaktadır. Yamalar fıtığın üzerine, kas üstüne , kas altına veya direkt karın zarına konulabilir. Özellikle enfeksiyona bağlı geniş doku kayıpları oluştuğunda fıtık onarımları son derece karmaşık ve zordur. Bu durumlarda katmanlara ayırma tekniği ve botoks uygulamaları mevcut operasyona eklenebilir. Kesi fıtıklarının operasyonları bu yüzden uzun sürebilir.
Kesi Fıtığı Ameliyatı riskli midir ?
Çok büyük kesi fıtıklarında, karın içi organlarının büyük bölümünün karın dışına çıkmış olması halinde ameliyat ve sonrasındaki iyileşme dönemi daha zor olacaktır. Fıtık içindeki organlar karın içine geri yerleştirilip fıtık tamir edildiğinde karın içi basınç yükselir. Bu durum göğüs boşluğuna etki eder. Yüksek basınç kalbe kan dönüşünü azaltırken akciğer fonksiyonlarını da bozabilir. Kesi fıtığı olan hastalarda “tromboemboli” yani pıhtı atması riski vardır . Bu nedenle ameliyatta ve sonrasında özel emboli çorapları giydirmek ve kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar kullanmak gerekir. Çok büyük kesi fıtıklarının ameliyatını takiben bir ya da iki gün yoğun bakım ünitesinde takip gerekebilir.
Kesi Fıtığı Ameliyatında hangi yamalar kullanılır ?
Fıtığın büyüklüğüne ve uygulanacak tekniğe göre sentetik veya biyolojik yamalar kullanılabilir. Biyolojik yamalar canlı dokudan laboratuar ortamında ileri teknoloji ile üretilir. Günümüzde bu amaçla kullanılan canlı dokular insan, domuz ve sığır derisi, domuz ince barsak dokusu, sığır ve at kalp zarından üretilmektedir. Bir tür doku nakli denebilecek bu yaklaşımda kullanılan yamalar sağlamlığı sağlayacak kollajen maddesinden zengin oldukları gibi daha sonra kollajen üretilmesi ve burada depolanması için de uygun zemini oluşturmak üzere tasarlanmışlardır. Biyolojik yamalar pahalıdır. Genellikle başka tedavi seçeneği olmayan hastalarda kullanılmaktadır.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.